JİNEKOMASTİ

 

“Erkeklerde meme büyümesi” veya “jinekomasti” nedir sorusunu kısaca “bir erkek memesinin, değişik nedenlerle, normalden daha büyük boyutlara ulaşması” şeklinde yanıtlayabiliriz. Bazen meme boyutları ileri dereceye ulaşabilir ve kadınsı bir görünüm yaratabilir.

Tek ya da çift taraflı gözlenebilen bu durum yaşam kalitesini bozma ve ciddi psikososyal sorunlar oluşturma potansiyeline sahiptir. Özellikle genç erkekler toplum içerisinde havuza denize girme gibi faaliyetlerden kaçınır, arkadaşları arasında soyunmaktan çekinir, sosyal izolasyona yönelirler.

İstedikleri kıyafetleri giyemezler, büyümüş olan göğüslerini gizlemek için omuzlarını içeri verip öne doğru eğilirler ve kalıcı postural bozukluklar oluşabilir.

Erkekte büyük memenin küçültülmesi yani erkekte meme küçültme ameliyatı günümüzde erkekler arasında en sık yapılan estetik ameliyatlardan bir tanesidir ve son derece yüz güldürücü ve kalıcı sonuçlar alınmaktadır.

Ameliyatla tedavi edilen olguların %85’inde erkek göğsünün neden büyüdüğüne dair belirgin bir neden saptanamaz yani idiyopatiktir. %15’lik kısmında ise kanser, endokrin ve metabolik hastalıklar, stres, obezite, travma, viral enfeksiyonlar, bazı ilaçların kullanımı veya ailesel yatkınlık gibi farklı nedenler söz konusu olabilir.
Erkekte meme büyümesi sadece bir memede veya her iki memede birden gözlenebilir, bazen bir taraf diğerinden daha belirgin olabilir. Doğal veya çevresel nedenlerle hormon seviyelerinde bir artış ya da düşüş gözlenebilir.Jinekomastinin fiziksel komplikasyonu sınırlı sayıdadır, ancak bireyde dış görünümden kaynaklanan psikolojik veya duygusal sorunlara neden olabilir.Jinekomastinin belirti ve semptomları arasında öncelikle şişmiş meme dokusu ve kimi zaman göğüslerde hassasiyet bulunur. Göğüste şişlik, ağrı, veya hassasiyet ya da bir bir veya her iki memede meme başı akıntısı olması durumunda bireyin bir an önce doktora başvurması gereklidir.

Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?

 

Jinekomasti tanısının konulması için doktor öncelikle bir fizik muayene gerçekleştirir ve hem hastanın hem de ailesinin sağlık geçmişi hakkındaki bilgileri soracağı çeşitli sorular ile öğrenmeyi hedefler. Hasta gözlemlediği bütün belirtilerini bu muayene sürecinde doktor ile konuşmalı ve sahip olabileceği diğer koşullar veya hastalıklarla ilgili bilgileri paylaşmalıdır.Doktor fizik muayene sürecinde meme dokusunu değerlendirerek diğer sistem kontrollerini gerçekleştirecektir. Jinekomasti tanısı konulan vakalarda doktor durumun nedenini belirlemek için kan testleri yapılmasını uygun görebilir. Bu ilk test sonuçlarına bağlı olarak bilgisayarlı tomografi taramaları, manyetik rezonans görüntüleme taramaları, testis ultrasonu ve doku biyopsisi gibi daha ileri testlerin yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.

Meme kanseri erkeklerde nadiren görülür. Tek memenin büyüdüğü, ya da meme içinde sert bir nodülün varlığının olduğu durumlarda erkek meme kanseri olması ihtimali göz önüne alınmalıdır.Meme dokusunun enfeksiyonu olan göğüs apsesi de memede büyümeye yol açabilir.

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?

 

Jinekomasti kendiliğinden düzelmezse ya da bireyin hayat kalitesini etkileyecek kadar ciddi ağrı, hassasiyet veya psikolojik sorunlar yaratırsa tedavi gerekebilir. Uygulanan tedaviler ilaç kullanımı veya cerrahi müdahale şeklinde olabilir.

Jinekomasti için yaygın olarak kullanılan iki farklı cerrahi müdahale yaklaşımı vardır.

Liposuction, yani yağ emme ameliyatında cerrah sadece meme yağını alır, ancak meme bezi dokusunu geride bırakır.

Mastektomi türü cerrahi müdahalelerde ise meme bezi dokusu cerrah tarafından bütünüyle çıkarılır. Bu ameliyat genellikle sadece küçük kesiler kullanılarak yapılır.

Jinekomasti Nasıl Geçer?

 

Çoğu jinekomasti vakası tedavi gerektirmeden zamanla kendiliğinden iyileşir. Ancak eğer jinekomastiye hipogonadizm, yetersiz beslenme veya siroz gibi altta yatan bir durum neden oluyorsa, bu durumun tedavi edilmesi gerekebilir.

Doktor, jinekomastiye neden olabilecek ilaçlar bireylerin bu ilaçların alımını durdurmasını tavsiye edebilir veya başka bir ilacı reçete edebilir.

Ergenlik döneminde ortaya çıkan ve normal hormon değişiklikleri dışında belirgin bir jinekomasti nedeni olmayan vakalarda, doktor, durumun kendi kendine iyileşip iyileşmediğini görmek için her üç ila altı ayda bir periyodik yeniden değerlendirmeler yapılmasını önerebilir. Bu durumda bir çok vakada görülen jinekomasti genellikle iki yıldan kısa bir sürede tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşir.

Jinekomasti İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri Ve Evde Bakım

 

Büyümüş göğüsün neden olduğu anatomik görünüm, bazı erkekler için stresli ve utanç verici bir durum olabilir. Ergenlik döneminde gelişen jinekomasti, erkek çocuklarını akranlarının haksız alaylarının bir hedefi haline getirebilir. Spor sonrası soyunma odası, yüzme, ve giyinme gibi aktiviteler birey için travmatik hale gelebilir.

Yaşı ne olursa olsun, birey vücudunun kendisine ihanet ettiğini hissedebilir ve öz sevgisini yitirebilir. Birey bu durumla ve duygularla başa çıkmak için çeşitli adımlar atabilir.

Jinekomasti durumunda profesyonel danışmanlığa başvurulması bireye yardımcı olacaktır. Bilişsel konuşma terapisi hem jinekomastinin neden olduğu anksiyete ve depresyondan kaçınmaya yardımcı olabilir hem de bireyin eşi veya diğer aile üyeleri ile neler yaşadığını veya neler hissettiğini ifade edecek şekilde iletişim kurmasına yardımcı olabilir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

 

Jinekomasti ameliyatı sonrasında yaşanan süreç, ameliyatın tekniğine göre farklılık gösterir. Eğer tedavide vaser ya da lazer liposuction teknikleri tercih edilirse, iyileşme süreci de oldukça konforlu bir şekilde geçer. Yağ dokusuna bağlı jinekomasti oluşumunda vaser ve lazer liposuction uygulamaları sonrasında kişi yaklaşık 3 haftanın sonunda etkili sonuçlar alır ve pek çok aktiviteyi rahatlıkla yapabilir.

Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda ise, operasyon genellikle genel anestezi altında yapılsa da bazı durumlarda lokal anestezi de tercih edilebilir. Kişi operasyondan sonra aynı gün içerisinde taburcu olabilir. Genel anesteziye bağlı olarak kişinin bir gece gözetim altında tutulması gerekebilir ancak bu durumla çok sık karşılaşılmamaktadır.

Jinekomasti ameliyatı sonrasında bölgede ödem ve şişliklerin görülmesi normaldir. Bu oluşumlar ilk hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Operasyondan sonra hafif kas ağrıları olabilir. Jinekomasti ameliyatından sonraki 3 gün dinlenmek, kol ve omuzları çok fazla hareket ettirmemek kişinin konforu ve iyileşme süreci açısından önemlidir. Ameliyatın 3. günü çok uzun sürmemesi şartıyla duş alınabilir, işe geri dönülebilir, hafifi yürüyüşler yapılabilir.

Jinekomasti Korsesi

 

Jinekomasti korsesi, jinekomasti ameliyatlarından sonra kullanılması gereken medikal bir üründür. Jinekomasti ameliyatından sonra en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri bu korsenin sürekli kullanılmasıdır.  Kullanımı gayet basit olan bu korse, ameliyattan hemen sonra giyilmeye başlanmalı ve doktorunuz tarafından belirlenecek süre boyunca sürekli giyilmelidir (2-3 hafta). Üçüncü haftadan sonra sadece gündüz, özellikle ağır aktiviteler yapılırken korsenin giyilmesi faydalı olur. Bu süre de yaklaşık 6 haftadır.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık