LİPOSUCTİON (YAĞ ALMA AMELİYATI)

 

Kilo vermek her kişi için zor bir süreçtir, tüm uğraşlara rağmen verilemeyen kilolar çoğu insanın ortak  problemidir. Liposuction ya da lipo, plastik cerrahide kullanılan bir tür yağ alma prosedür.İşlem; genel, bölgesel veya lokal anestezi altında yapılmaktadır. Yağı emmek için bir kanül ve negatif basınç kullanılır. Kozmetik bir prosedür olarak; normal, kilolu veya iyi cilt elastikiyetine sahip kişilerde iyi bir sonuç verdiğine inanılmaktadır.

Liposuction İçin Uygun Hastalar Kimlerdir ?

 

  • Henüz doğum yapmamış (kadınlar için),
  • Sürekli tedavi almak zorunda olduğu bir hastalığı olmayan,
  • Hareket engeli bulunmayan,

Bel, karın, sırt, basen, kalça, uyluk iç yüzü, diz çevresi, çene altı gibi bölgelerde yağ fazlalığı olan ve tüm uğraşına rağmen bunlardan kurtulamayan hastalardır.

Liposuction Türleri Nelerdir?

 

İnatçı vücut yağlarından kurtulmanın en iyi yolu diyet ve egzersiz olmakla birlikte, bunlar her zaman tam olarak etkili olmayabilirler. Çünkü bazı yağ bölgelerinin doğal çözümlere dirençli olması muhtemeldir, dolayısıyla orantısız bir vücut görüntüsüne sahip olunur. Bunun yanında günümüzde kullanılan farklı liposuction türleri vardır ve her birinin kendine has teknikleri, avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bunlar arasındaki farkı anlamak, kişinin tercih edeceği liposuction türünde en doğru kararı vermesini sağlar.

Emme Destekli Liposuction

 

Emme destekli liposuction varsayılan liposuction türüdür ve aynı zamanda en eski yağ aldırma tekniğidir.  Bu tip teknik ile emilecek bölge üzerinde küçük kesiler açılarak yağ hücrelerini emmek üzere kanül olarak adlandırılan içi boş bir iğne, bu kesilerden içeri sokularak yağlar emilir. İyileşme süresi, prosedürün kapsamına ve bu sürecin nasıl geçtiğine bağlı olarak 1-3 ay arası olabilirken, vücut şeklinin kesinleşmesi üç ila altı ay sürebilir.

Şişen Liposuction (Tumescent Liposuction) 

 

Şişmiş anlamına gelen Tumescent kelimesinden ismini alan bu lipusuction türünde, yağları şişirmek için lidokain (uyuşturma ilacı) ve epinefrinin (hormon) kullanılmaktadır. Yağ ceplerine bir anestezik madde enjekte edilir ve bu da yağları şişirir. Daha sonra yağ hücrelerini çıkarmak için bir emme cihazına bağlı kanül kullanılarak yağlar emilir. Şişen liposuction, genellikle vücudun hemen hemen her yerinde kullanılabilirken, bu işlemden kaynaklanan şişlik ve ağrının çoğu yaklaşık bir ay içinde geçmektedir.  Bununla birlikte, normal lipo’da olduğu gibi, vücudun son şeklini görmek 3-6 ay sürebilir.

Ultrasonografi Destekli Liposuction(UAL)

 

Ultrasonografi yaklaşık 40 yıldır görüntüleme aracı olarak kullanılsa da, bazı durumlarda tedavi amaçlı da kullanılabilir. Liposuction tekniği olan UAL, enerjiyi eşit şekilde dağıtan, yağ parçalanmasını ve alınmasını iyileştiren birkaç oluklu ultrasonik bir kanüldür ve bu işleme vaser liposuction da denilmektedir. Ultrason, hedeflenen dokularda yüksek düzeyde enerji oluşturabilen yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanmaktadır.  Bu, yağ hücrelerini çözebilir ve bu da emme yoluyla çıkarılmasını kolaylaştırır.

Lazer Yardımlı Liposuction(LAL)

 

Lazerle yağ aldırma (LAL), yağları parçalamak için lazer kullanması dışında ultrason destekli liposuctiona benzemektedir. Bu prosedürde, emme kanülüne bir lazer probu yerleştirilirken ağrıyı ve kanamayı kontrol etmek için bölgeye anestezik ve epinefrin (mekanizmayı harekete geçiren bir çeşit hormon) enjekte edilir.  Daha sonra birkaç küçük kesik yapıldıktan sonra bu kesi alanına kanül ve lazer probunu yerleştirir. Lazerler yağı çok verimli bir şekilde parçalayarak kanül yoluyla sıvı yağ olarak çıkarılabilir. Emilmeyen sıvılaştırılmış yağ daha sonra vücut tarafından emilir. Hassas bir teknik olduğu için gıdı liposuction için ekseriyetle kullanılan bir tekniktir.  Ultrason destekli liposuction gibi yaklaşık bir ay iyileşme süresine sahiptir.

SmartLipo Liposuction 

 

Lazer kullanılarak yapılan SmartLipo liposuction tekniğinde iki farklı frekans kullanıldığı için geleneksel lazer destekli liposuction’dan farklıdır. Biri, şekillendirmenin gerekli olduğu alanlarda yağı sıvılaştırmak için kullanılır. Diğer dalga boyu ise, bölgedeki dokuları ve cildi sıkılaştırdığı, kollajen üretimini uyardığı bilinen dalga boyudur. Smart Lipo, piyasadaki en hassas liposuction türüdür ve yüzden yağ aldırma dâhil vücudun herhangi bir bölgesini şekillendirilebilirken, sıkı ve pürüzsüz bir sonuç elde edilmesini sağlar.

SafeLipo Liposuction

 

3 aşamalı bir ayırma, aspirasyon ve yağ eşitleme sürecini içeren bir prosedürdür. Başlangıçta revizyon liposuction vakalarının zorluklarını ele almak için geliştirilen bu işlem, kontur deformiteleri veya cilt hasarı olasılığını artırmadan önemli miktarda yağı ortadan kaldırır. Ayrıca göbek yağ aldırma işlemi ile lokalize yağ birikintilerini kaldırarak göze hoş görünmeyen şişkinlikleri gidermeye yardımcı olur.

 

Liposuction Nasıl Uygulanır ?

 

Liposuction ameliyatında inatçı yağlanma bölgesi , özel bir sıvı enjeksiyonu ile şişirilir. Daha sonra bu bölge üzerine veya yakınına birkaç mm uzunluğunda birkaç kesi yapılır. Bu kesilerden hastanın durumuna göre 2-6 mm çapındaki kanül denilen metal borular deri altı tabakası içine sokulur ve kanüller şeffaf hortumlarla vakum cihazına bağlıdır.Vakum aracılığı ile yağların emilmesi işlemi arzu edilen vücut konturu ve bunun yanında düzgün bir cilt yüzeyi sağlanıncaya kadar devam eder .Ameliyat, hastane koşullarında ameliyathanede ve anestezi uzmanının gözetiminde yapılır. Lokal anestezi ve sedasyon (damar yolu ile uyutma) kombinasyonu tercih edilir.Ağrı oldukça azdır ve ilaçlarla giderilebilir. Ameliyat sonunda vakum uygulanmış alanlara özel bandaj uygulanır ve hastaya özel korse giydirilir. Ameliyat saonrası hasta pansuman yapılır. Hasta korse giymeye 5-6 hafta devam eder. Vakum uygulanmış alanlarda morumsu renk değişiklikleri olabilir. Şişlik, karıncalanma ve yanma hissi olabilir .Bunlar 3 hafta içinde kendiliğinden kaybolur .Ameliyat yara izleri de 2-6 ay içinde belli belirsiz hale gelir.

Liposuction Ameliyatı Vücudun Hangi Bölgelerine Yapılabilir?

 

Liposuction işlemini gerçekleştirmek isteyen kişinin vücudunun yapısına göre dirençli yağ dokusu bulundurduğu bölgeler diğer insanlara göre farklılık gösterebilir. Dirençli yağ dokusu kişiden kişiye bulunduğu bölge itibari ile farklılık gösterebileceğinden liposuction işlemi vücut üzerindeki birçok farklı bölgeye uygulanabilir. Bölgesel yağlanma problemi ile en sık karşılaşılan bölgeler düşünüldüğünde liposuction işleminin yapıldığı yerlerin de bu doğrultuda olacağı anlaşılabilir.

Liposuction işleminin uygulandığı bölgeler arasında:

_ Uyluk,

_Çene altı diğer bir değişle gıdı

_Boyun bölgesi

_Karın

_Alt ve iç bacak

_Kalça

_Basen,

_Üst kol,

_Erkeklerde göğüs bölgesi

bulunmaktadır.

 

Liposuction Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

 

Kişi liposuction işlemi yaptırmaya karar verdikten sonra işleme kadar olan süreçte sağlığına dikkat ettiği normal düzeyden çok daha fazlası ile hareket ederek kendisine iyi bakmalıdır. Genel sağlık durumunun iyi olması işlem öncesinde kişi için oldukça önemlidir. Kişinin sahip olması gereken vücut kitle endeksi %30’un altında olmalıdır. Böyle olduğu sürece işlemi gerçekleştirmek isteyen kişinin ideal kilosuna yakın bir kiloya sahip olduğu anlaşılmaktadır ve işlem için böyle olması gerekmektedir. Sigara içilmemesi, sert ve esnek bir cilt dokusuna sahip olunması son derece önemlidir. Operasyon öncesinde kişinin doktoruna tıbbi geçmişi ile ilgili tüm bilgileri vermesi gerekmektedir. Özellikle kişinin kronik rahatsızları ve alerjisinin bulunduğu çeşitli ilaçlar var ise doktoruna bildirmesi bu husustaki en önemli noktalardan biridir. Liposuction ameliyatı için belirlenen tarihten yaklaşık 2 hafta kadar önce kan inceltici ilaçların kullanılmaması gerekir.

Liposuction Ameliyatı Sonrasında  Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

 

Liposuction ameliyatı olan kişinin operasyon sonrasında işlemin kalıcılığını attırabilmesi ve sağlığının bozulmaması için dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Dikkat edilmesi gereken hususların başında gelenlerden biri işlem sonrasında kişinin tuzlu beslenmemeye özen göstermesidir. Kişinin vücuduna yüksek sodyum alması durumunda su vücutta tutularak ödem oluşturabilir ve dolayısıyla operasyon sonrası oluşabilecek şişliği arttırarak iyileşme sürecini geciktirebilir. Ayrıca şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulması kişi adına önem taşıyan bir diğer faktördür. Alkollü içeceklerin kullanılmaması yine dikkat edilmesi gereken aşamalardır. Alkol kullanımı vücutta dehidrasyon’a yol açarak kişinin sağlığını operasyon sonrası olumsuz etkileyebilir. Yeterli protein alımına dikkat edilmeli ve bu kapsamda yağsız süt ve süt ürünleri ile birlikte kırmızı ve beyaz et tüketimine özen gösterilmelidir.

Liposuction Ameliyatı Sonrası Herhangi Bir İz Kalır Mı?

 

Cerrahi işlem gerektiren her operasyonda olduğu gibi liposuction işleminde de eser miktarda bir iz kalması söz konusudur. Fakat bu izler mikro kesiklerden kalan izler olduğundan ve kesiklerin yeri doktorlar tarafından vücudun iç çamaşırı altında kalacak bölgeler olarak belirlendiğinden dolayı fark edilemeyecek kadar küçüktür. Ancak ve ancak çok yakından bakıldığında veya liposuction işlemi görmüş birey kendisi söylediğinde fark edilebilecek türdeki izlerdir. İşlemin uygulanması mikro kesiklerin açılması ile başlar ve dirençli yağlar eritilerek devam eder. Bu yağların parçalanma işlemi gerçekleştirildikten sonra vücut dışına atılır ve oluşturulan mikro kesikler yine aynı şekilde mikro dikişler ile kapatılır. Bu sayede operasyon geçirmiş kişiyi rahatsız edebilecek ya da görsel bir kusur oluşturabilecek herhangi bir iz kalmaz.

 

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık