ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ

 

Ortopedi ve travmatoloji, kas ve iskelet sisteminde oluşan hastalıkların tanı ve tedavisinin yanı sıra yaralanma ve kazalardan oluşan vücut hasarlarını cerrahi müdahalelerle düzeltmeyi amaçlayan bir bölümdür.Kas iskelet sistemi hastalıkları, travma yaralanmaları, el, omuz, dirsek, diz rahatsızlıklarının tanı ve tedavilerini gerçekleştirir. Ortopedi ve Travmatoloji, öncelikle doğuştan gelen sakatlıklarda tedavi amaçlı oluşturulmuş, zaman içerisinde gelişerek birçok rahatsızlığın ve yaralanmanın tedavisini kapsayan bir tıbbi bölüm dalı haline gelmiştir.

Ortopedi Ve Travmatoloji Hangi Bölüme Bakar?

_Doğumsal kalça çıkıkları
– Bacaklardaki eşitsizlikler
– Menisküs yaralanmaları
– Eklem bağlarındaki ezilme ve burkulmalar
– Sinir sıkışmaları
– Tetik parmak
– Tenisçi dirseği
– Eklem kireçlenmeleri
– Siyatik
– Topuk dikeni
– Kıkırdak yaralanmaları
– Lif kopmaları
– Kemik kırıkları
– Kemik iltihapları
– Farklı eklemlerdeki çıkıklar
– Eklem ağrıları
– Romatizmalar
– Boyun ve bel fıtıklar

Ortopedistlerin Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

 

Ortopedi ve travmatoloji uzmanları, ortopedist unvanı ile de anılırlar. Lokomotor sistemde oluşan hastalıklar ya da travmaların takip ve tedavisini yapan hekimlerdir.

Uzmanların Görev Ve Sorumlulukları İse Şunlardır:

 

  • Ortopedi polikliniğine başvuran hastaların tıbbi öykülerini öğrenip not etmek ve şikayetlerini dinlemek,
  • Hastanın fiziki muayenesini yapmak,
  • Röntgen , BT ve MR gibi görüntüleme tetkiklerin yapılmasını istemek ve sonuçlarını değerlendirmek,
  • Hastaların şikayetleri ve tetkik sonuçlarına göre teşhis koyup tedaviyi planlamak,
  • Hastaları detaylı bir şekilde bilgilendirip onların sorularını cevaplamak,
  • Eğer cerrahi tedavi uygulanacaksa hastayı ameliyat ve riskleri hakkında bilgilendirip rızasını almak,
  • Ameliyat sonrası dönemde hastanın takip ve tedavisine devam etmek,
  • Gerekli durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi bölümlerle işbirliği yapmak,
  • Parçalı kırık gibi travma cerrahisi gerektiren durumlarda hızlı hareket ederek doğru müdahaleleri yapmaktır.

Ortopedi Neye Bakar? Ortopedi Hangi Hastalıklara Bakar?

 

Ortopedi ve travmatoloji bölümü, kas ve iskelet sisteminde oluşan her türlü hastalık ve travma ile ilgilenir. Son derece ağrılı hastalıklar oldukları için tedavi edilmedikleri sürece yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür.

Bu hastalık Ve travmaların En Sık Görülenleri Şunlardır:

 

Bilek Kırığı:

 

 Bilekte bulunan skafoid isimli kemiğin alınan bir darbe sonucunda kırılması, bilek kırığı olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla ameliyata gerek duyulmadan tedavi edilseler de parçalı kırıklarda ya da yaşlılarda cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Morarma, ağrı, şişlik ve parmaklarda uyuşukluk gibi genel kırık belirtileri gösterir. Belirtiler fark edildikten sonra kırıldığı düşünülen bilek hareket ettirilmemeli ve en yakın ortopedi hastanesine gidilmelidir.

 

Tendon Kopması: 

 

Kaslarla kemiklerin birbirine bağlanmasını sağlayan lif içerikli kuvvetli yapılara tendon denir. Omuz, pazı ve ayaklar gibi bölgelerde bulunan bu tendonlar çeşitli nedenlerle zarar görerek kopabilirler. Hasarlı bölgede şiddetli ağrı, güçsüzlük ve şekil bozukluğu olması en sık görülen belirtilerdendir. Cerrahi tedavi uygulanır.

 

Karpal Tünel Sendromu (KTS):

 

Median sinir (boyundan başlayarak el bileğine doğru uzanır) bilekte bulunan karpal kanalda sıkıştığında parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve ağrı olur. Erken dönemlerde ilaç ve atel kullanımı iyileşme için yeterli olur. Ancak ilerleyen dönemlerde cerrahi operasyon gerekebilir. Tedavi edilmediği durumlarda kalıcı his kayıplarına sebep olabilir.

 

Menisküs:

 

Dizlerin ön ve arkalarında kemikleri birbirine bağlayan, kıkırdaklara gelen baskıları azaltan ve kıkırdakları koruyan yapıya menisküs denir. Ani hareketler sonucunda zarar görürler. Çoğunlukla futbolcularda ortaya çıkar. Ağrı ve şişlik başlıca belirtileri arasında yer alır. Bulundukları bölgeye göre diz cerrahisi yöntemleriyle tedavi edilirler ya da basit dikişlerle iyileşirler.

 

Çocuk Ortopedisi Bölümünde En Sık Karşılaşılan Hastalıklar İse Şunlardır:

 

Gelişimsel Kalça Displazisi:

 

Doğuştan gelen kalça çıkıkları, yenidoğanlarda sıklıkla görülür. Genetik faktörler, ters doğum, yanlış kundaklama ve amniyotik sıvının az olması risk faktörleri arasında gelir. Erken teşhis edilirse bandajlama ya da alçılama yöntemi ile iyileşmesi mümkündür. Eğer geç kalınırsa veya diğer tedavi yöntemleri işe yaramazsa cerrahi operasyon ile müdahale edilmesi gerekecektir.

 

Düz Taban:

 

Çocuk ortopedisinde en sık görülen hastalıklardan biridir. Yere basıldığında ayak tabanı tabanı yere yapışıktır. Alt kısımda olması gereken boşluk yoktur. İki çeşit düztabanlık vardır. Yumuşak tip düz tabanlık çoğunlukla 5 yaşından sonra kendiliğinden düzelme gösterir. Ancak sert tip düz tabanlık ayak ortopedisi ameliyatı yapılması gerekir.

 

Skolyoz (Omurga Eğriliği):

 

Normalde düz olması gereken omurgada sola veya sağa doğru eğrilik olmasına skolyoz adı verilir. Küçük dereceli eğrilikler bazen gözden kaçabilir. Böyle durumlarda yaş ilerledikçe eğrilik de ilerleme gösterir. İlerlemiş skolyoz vakalarında çocuklara dışarıdan bakıldığında, bir omuz diğerine göre daha yüksekte olur. Tedavinin kolaylığı için erken teşhis oldukça önemlidir.

 

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık