Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları poliklinik ve kliniğinde bilim ve teknolojinin sunduğu tüm imkanlar ve yeniliklerden faydalanarak gerekli olan muayene, laboratuvar ve radyolojik tetkikler hizmetinize sunulmaktadır.
Polikliniklerimizde, yenidoğan döneminden başlayarak, 18 yaşına kadar çocuklarımızın büyüme ve gelişimlerinin takibi, büyüme ve gelişimi ile yakından ilgili beslenme konusunda bilgilendirme, sağlık bakanlığı aşı takvimine uygun aşılar ve özel aşılar uygulanmaktadır.
Dünyada olduğu gibi hastanemizde de ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenme, 24 aya kadarda anne sütü ve beraberinde ek gıda ile beslenmenin devamı ilk ve önemli hedefimizdir. Hiçbir ek gıda anne sütünün yerini alamaz. Hastanemizde başta hekim ve hemşirelerimiz olmak üzere bütün sağlık personelimiz anne sütü hakkında yeterli bilgi ve birikimi ile annelere gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır.
-Sağlam çocuk takibi
-Koruyucu çocuk sağlığı hizmetleri,
-Aşı takvimine uygun aşılama,
-Çocuk hastalıklarının erken teşhis ve tedavisi,
-Beslenme hakkında bilgilendirme ve öneriler,
-Aile ve anne eğitimi
-Yeni doğan yoğun bakım hizmeti
-Çocuklarda yüksek ateş
-Gelişim Bozuklukları
-Çocuklarda Alt ve Üst solunum yolu enfeksiyonları
-Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları
-Çocuklarda ishal ve Gastroenterit
-Alerjik bronşit
-Saman nezlesi
-Prematürite bebek takibi
-Çocuklarda astım
-Çocuklarda egzema
-Çocuk alerjisi
Ergenler, çocuklar ve bebeklerin her türlü sağlık sorunlarını teşhis ve tedavi eden, gerekli durumlarda hasta takibini yapan hekimlere Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı denir.
Aynı zamanda Pediatrist olarak da adlandırılırlar. Çocuk hastalıkları uzmanı olmak için öncelikle tıp fakültelerinde 6 senelik tıp eğitiminin alınması, ardından Tıpta Uzmanlık Sınavına girerek 4 senelik Pediatri eğitiminin alınması gerekir.
Çocuk biyolojisi, anatomisi, psikolojisi ve fizyolojisi üzerine uzmanlaşan kişiler pediatri hastalıkları için sağlık hizmeti sunabilirler. Yan dal branşlarında uzmanlık isteyen adayların ise ihtisaslarına devam etmeleri ve gerekli yeterliliği kazanmaları gerekir.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının görevleri şu şekildedir:
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının analitik zekası güçlü, iletişim becerisi gelişmiş, problemler karşısında yaratıcı çözümler üretebilen, pratik zekalı ve çocuklara karşı şefkatli yaklaşan kişiler olmaları beklenir.
Pediatrik hastalıklar ergenlerin, çocukların ve bebeklerin genel sağlık durumlarını olumsuz etkileyen her türlü sağlık sorununu kapsar.
Bu hastalıklar öncelikle çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından muayene edilir. Gerekli görülmesi halinde ise hasta ilgili branş uzmanlarına yönlendirilir.
Pediatri bölümünün ilgilendiği sağlık sorunları kısaca şu şekilde açıklanabilir:
Kalpte görülen her türlü sağlık sorununa kardiyolojik hastalıklar denir. Doğumsal kalp anomalileri, çabuk yorulma, üfürüm, kalp yetmezliği, ritim bozuklukları, akut romatizmal ateş, tek ventrikül, kardiyomiyopati, büyük arter transpozisyonu, göğüs ağrısı, mor bebek hastalığı, kalp kapakçığı hastalıkları ve kalp dokusunda görülen iltihaplanmalar gibi hastalıkları kapsar.
Sinir sistemi ve beyinde görülen sağlık sorunlarıdır. Baş dönmesi, felç, ateşli havale hastalığı, sara hastalığı, beyin gelişiminde görülen anomaliler, doğum sırasında ya da öncesinde beynin hasar görmesi, baş ağrısı, otizm , sinir sistemi anomalileri ve kas hastalıkları gibi sorunlar nörolojik hastalıklar arasında yer alır.
İç salgı bezleri ve bu bezler tarafından salgılanan hormonlardaki sağlık sorunlarıdır. Büyümenin yaşıtlara oranla geri kalması, gelişimin yavaş olması, obezite aşırı tüylenme, beklenenden daha erken ergenliğe girilmesi, kemik hastalıkları kilo alamama, çok hızlı büyüme ve geç ergenlik gibi hastalıklar örnek gösterilebilir.
Psikolojik sağlığı olumsuz etkileyen her türlü sağlık sorunudur. Hiperaktivite, dikkat eksikliği, uyum sorunları, davranış bozuklukları, kişilik bozuklukları, mental gelişimin geri olması, yüksek zeka, saldırganlık, öfke nöbetleri, kurallara uyum gösterememek, depresyon, kaygı bozuklukları, motor becerilerin gelişmemesi, konuşma sorunları, alt ıslatma, yeme bozuklukları, takıntılar, tikler ve uyku bozuklukları örnek gösterilebilir.
Sindirim sistemi, pankreas ve karaciğerde görülen hastalıklardır. Çölyak hastalıkları, uzun süre devam eden karın ağrısı şikayeti, ülser hastalıkları, iştahın kesilmiş ya da çok açık olması, beslenme bozuklukları, karaciğer yetmezliği, sarılık, pankreasta gelişen sağlık sorunları, bağırsak enfeksiyonları ve kurtları gibi hastalıkları kapsar.
Kemik iliği ve kanda görülen her türlü sağlık sorunu hematolojik hastalık grubunda yer alır. Vücutta sık tekrarlayan enfeksiyon hastalıklarının gelişmesi, lenf bezlerinin büyümesi, kronik yorgunluk, bitkinlik, aşırı kilo alma ya da ani kilo kayıpları, anemi, lenfoma, kemiklerde ağrı duyumu, lösemi, kanama bozuklukları, ciltte sebepsiz morarmalar ve eklem ağrıları örnek gösterilebilir.
Boşaltım sistemi ve genital organlarda görülen sağlık sorunlarıdır. Mesana taşları, idrar yolları enfeksiyonları, mesane anomalileri, böbreklerde görülen fonksiyon kayıpları, böbrek anomalileri, çiş deliğinin geride olması, peygamber sünneti, çikolata kistleri, testislerin inmemesi, vajina dudaklarının yapışık olması ve idrar yollarının dar olması gibi hastalıklar örnek gösterilebilir.
Böbreklerde görülen hastalıkların ilerlememesi ve böbrek yetmezliğinin önlenmesi için uzmanlık eğitimi alan hekimlere nefrolog denir. Doğumsal ya da edimsel gelişen böbrek kistik hastalıkları, lupus hastalığı, böbrek iltihaplanması ve akdeniz ateşi gibi hastalıklar nefroloji hastalıkları arasında yer alır.
Çocuklarda görülen tüm kanser ve tümör oluşumlarını kapsar. Kemik, kemik iliği, beyin, göz, karaciğer, lenf, kan ve akciğer kanserleri örnek gösterilebilir.
Bağışıklık sistemini ilgilendiren tüm sağlık sorunlarını kapsar. Alerjik sorunlar, astım, saman nezlesi, HIV, egzama, böcek alerjileri ya da bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere saldırmasını tetikeyen diğer hastalıklar örnek gösterilebilir.
Üst ve alt solunum yollarını ilgilendiren hastalıklardır. Geniz akıntısı, öksürük, mevsimsel gripler, bronşların iltihaplanması, boğaz enfeksiyonları, soluk borusu anomalileri, soğuk algınlığı, astım ve benzeri hastalıklar örnek gösterilebilir.
Çocukluk döneminde geçirilen kızıl, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, kabakulak ve boğmaca gibi hastalıklardır. Aşılama yapılması halinde bu hastalıkların kalıcı hasarlar bırakması önlenmiş olur.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümü, çocuklarda görülen tüm sağlık sorunlarıyla ilgilendiği için tedavi edilen hastalık sayısı da oldukça fazladır.
Sağlık sorunlarının teşhisi için fiziki muayene, hasta öyküsü ve ilgili tetkiklerden yardım alınır.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümü, yetişkinliğe geçene kadar olan süreçteki tüm sağlık sorunlarının tedavilerini üstlenir. Hastalıkların tedavisi için başvurulan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Ayakta ya da yatarak tedavilerde kullanılabilir. Özellikle öksürük şurupları, ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, alerji baskılayıcı ilaçlar, büyümeyi destekleyen ilaçlar ve antibiyotikler sık kullanılmaktadır. Kullanılacak ilaçlar, teşhis edilen hastalığın türüne ve evresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Muayene sonrasında hangi ilacın ne kadar süreyle ve hangi dozda kullanılacağı hekim tarafından belirtilecektir.
Çocukluk dönemi hastalıkları, aşı programları geliştirilmeden öncesinde ölüm ya da felç gibi riskli komplikasyonlara neden olabiliyordu. Ancak aşılarla bu hastalıklara karşı bağışıklığın kazandırılması, hastalıkların ayakta atlatılmasında etkili olmuştur. Aşı takvimlerinin hazırlanması ve uygulanması pediatri bölümü tarafından uygulanan koruyucu tedaviler arasında yer alır.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümü tarafından teşhis edilen hastalıkların tedavisi için fizyoterapi, psikoterapi, kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi operasyonlar gibi uygulamalar gerekebilir. Bu tedaviler ise ilgili branş doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir.
Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.