Botoks, başta estetik olmak üzere, bir çok tıbbi alanda kullanılan bir yöntemdir. Yüzde beliren kırışıklıkları ve ince çizgileri yok etmenin en güvenilir ve en kolay yöntemidir. Çoğu estetik operasyonun aksine botoks uygulaması esnasında herhangi bir kesme işlemi yapılmaz. Kişi, uygulama sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Aynı gün, işlerine kaldığı yerden devam edebilir. Botox, estetik dışında aşırı terleme, migren ağrıları, diş gıcırdatma ya da servikal distoni gibi kas rahatsızlıkları tedavisinde de kullanılmaktadır. Botox bakterilerin çoğalması ile elde edilen bir ilaçtır. Bu bakterinin ürettiği ve alfabetik olarak adlandırılan 7 tane sinir hücresi zehri bulunmakta fakat bu zehirlerden sadece A ve B adında olanlar klinik olarak kullanıma uygundur. Botox en çok estetik amaçlar doğrultusunda kullanılır. Göz etrafındaki çizgilenmeler, Kaş ortası, burun ve dudakta oluşan kırışıklıklar için yapılan bir tedavidir.
Botoks nedir konusunda herkesin aklına bir şeyler oluşsa da botoks nasıl yapılır konusu biraz çekinceli bir şekilde sorulan bir sorudur. Botoks, çok çok ince botoks iğneleri ile cilde belirlenen alanlara bu protein molekülünün enjekte edilmesi şeklinde yapılır. Botoks işlemi öncesinde anestezik krem sürüldüğü için işlem sırasında herhangi bir acı hissedilmez. 10-15 dakika kadar süren uygulama sonrasında hafif bir acı hissedilebilir ancak bu da çok hızlı bir şekilde yok olacaktır. Cerrahi bir müdahale olmadığı için botoks yaptıranların gündelik hayatına hemen uygulamadan sonra dönmesi mümkündür.
Aslında bu en önemli sorudur, botoks uygulaması cerrahi bir işlem olmadığı için yüzdeki çizgileri, yaşlanma belirtilerini nasıl ortadan kaldırmaktadır? Botoks ne işe yarar sorusundan ziyade botoks nasıl etki eder şeklinde sormak daha mantıklı olur. Özellikle yüz bölgesinde göz kenarlarında, ağız kenarlarında gülme, sigara içme, kaşları sürekli kaldırma gibi hareketleri yapmayı sağlayan yüz kasları vardır. Yüzdeki bu mimikleri harekete geçiren kaslar, sürekli aynı hareket yapıldığında cilde yerleşip derin çizgiler ve kırışıklıklar oluşturur.
Botoks işlemi, uygulanan bölgedeki sinirler arasındaki iletişimi durdurur, yani kasların çalışmasını engeller. Bu kaslar çalışmadığı için de yeni çizgiler oluşmaz, var olan ancak derin olmayan çizgiler hafifler ve ortadan kaybolur. Aslında botoks ile kırışıklıklardan kurtulma işlemi tam olarak kasların felç edilmesi esasına dayanır.
Botoks uygulamaları sadece kırışıkların giderilmesi için değil aynı zamanda farklı tedavi yöntemleri olarak da kullanılır. Örneğin aşırı terleme tedavisi olarak kullanılan koltuk altı botoksu tedavisi vardır. (bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz; Koltuk altı botoks tedavisi nedir, nasıl yapılır? yazımıza bakabilirsiniz.) Nörolojik spasttik kas problemleri tedavisinde de botoks uygulaması kullanılmaktadır.
18 yaşını doldurmuş herkes botoks yaptırabilir. Genelde 65 yaşına kadar yapılması tavsiye edilir. Botoks, çok ilerleyen yaşlarda derin kırışıklara etki eden bir yöntem değildir. Bu yüzden genelde otuzlu yaşlara gelindiğinde yaptırmaya başlamak uygun olur.
Botoks, yapıldığı bölgeye göre isim alabilir. Burun bölgesine yapılan uygulama burun botoksu olarak adlandırılırken kaş ve kenarlarına yapılan işleme kaş botoksu, ağız kenarlarındaki kırışık tedavisi için yapılanlara dudak botoksu adı verilir. Alın bölgesindeki yatay çizgiler en yaygın çizgilerdir. Bu bölgeye alın botoksu uygulaması yapılır. Alın botoksu tüm yüz botoksu içerisinde en çok yapılan botoks uygulamasıdır. Bu işlemlerden hangisi ya da hangilerine ihtiyacınız olduğuna dokturunuz ile görüştükten sonra karar verebilirsiniz.
Servikal Distoni (boyundaki kaslarındaki anormal duruş)
Göz Tembelliği ;Botox uygulanması göz kaslarının uyumunu düzenleyen bir etki yaratabilir.
Kas Kontraktürü ; Kasların sinirde ortaya çıkan değişiklikler sonrası kasların olduğu bölgeye anormal bir yönlendirme vermesinin tedavisinde hastaya rahatlaması içinde uygulanabilir.
Hiperhidrozis ; Kişide aşırı terleme olma durumudur,botox uygulaması sonrası terleme %90′ a varan oranda azalır.
Mesane Rahatsızlıkları; İstemsiz yapılan idrar sorunu yaşayan kişilerde, aşırı aktif mesane durumu halinde botoks uygulaması şikayetlerin giderilmesinde fayda gösterebilir.
Hipersalivasyon; Aşırı tükürük üretimi bezlerine uygulanan botoks ile salgı yapan bezlerin çalışması durdurulur.
Botoksun etkisi ne kadardır sorusunun cevabı sizin cildinize, yaşınıza ve uygulama miktarına göre değişir. İlk botoks etkisi genelde altı aya kadarken, ikinci ve sonraki botokslarınızda bu süre daha da fazla olacaktır. Botoks ile kırışık giderme işlemi düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir.
İlk kez botoks yaptıran hastaların en sık sordukları sorudur. Bu konudaki endişenizi doktorunuzla paylaşırsanız tedavi dozlarınız buna göre düzenlenecek ve son derece doğal genç bir ifade sağlanacaktır.
Bu tedaviye başlamak için özel bir yaş yoktur. Kişinin kas ve cilt yapısına göre çok erken yaşlarda uygulama ihtiyacı doğabileceği gibi çok daha ileri yaşlarda bu ihtiyaç olmayabilir.
Çizgilerin yeni başladığı dönemde botoksla çok iyi sonuçlar alınırken daha oturmuş çizgilerin tedavisinde tek başına botoks yeterli olmamakta dolgu maddesi enjeksiyonu, lazer ve peeling tedavileri gerekmektedir. Bu nedenle erken başlanan tedavilerle daha başarılı ve doğal sonuçlar sağlanır.
(Aşağıdaki resimlerde botoks öncesi ve sonrası dönemdeki ciltteki görünüm izlenmektedir)
Bu konuda eğitim almış uzman kişiler tarafından uygulandığında işlemin riskleri yok denecek kadar azdır. Uygulama bölgesinde hafif morarma ve kızarıklık, baş ağrısı, nadiren grip benzeri şikayetler olabilir. Tedavi sonrası uygulama yapılan bölge ovuşturulmamalı, baş dik tutulmalı, ağır egzersizden kaçınılmalıdır.
Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.