DUDAK DOLGUSU

 

Dudak dolgusu, kişilerin estetik görünen dudaklara sahip olmasını sağlayan dermatolojik bir uygulamadır. Uygulanması sonrasında elde edilen sonuçlar hem belirgin hem de çok hızlı olur. Temel olarak dudaklara dolgunluk kazandırmak ve kontürlerinin belirginleşmesini sağlamak için dudakların içine ve çevresine dermal dolgular enjekte edilmesi işlemidir. Dudakları biçimlendirmek ve kalınlaştırmak için uygulanan dudak estetiği için iyi sonuç veren bir uygulama, hyalüronik asit içeren dolgu maddeleri uygulamalarıdır. Hyalüronik asit, vücut dokularında bulunan mevcut yapı taşlarından biridir. Vücutta zaten bulunan bir madde olduğu için, hyalüronik asit enjeksiyonları genellikle istenmeyen reaksiyonlara sebep olmaz.

Dudak Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

 

Dudak dolgusu çeşitleri, operasyonun uygulanacağı bölge ve tercih edilen dolgu maddesine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Günümüzde dolgu işlemleri için Afrodit, Venüs, Hera ve Erosdolgusu gibi isimler verilmektedir. Ancak dudak dolgusu çeşitleri prensip olarak şu şekilde açıklanabilir:

  • Kalıcı Dudak Dolgusu: 

Geçmiş dönemlerde sık tercih edilmekle birlikte, günümüzde nadiren başvurulan bir operasyondur. İşlem sırasında dudak şeklinde ve silikon formda bir implant kullanılır. Bu implant, hastanın doğal dudak şekline göre hazırlanır ve yerleştirildikten sonrası kalıcı bir hacim artışı sağlanmış olur. Zaman içerisinde etkisini kaybetme ya da kayma gibi sorunlara yol açmasa da silikon implant olduğu için farklı komplikasyonlara neden olabilir.

 

  • Geçici Dudak Dolgusu: 

Belirli aralıklarla dolgu işleminin yenilenmesi gereken operasyonlardır. İşlem sırasında kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokuları ya da yapay dolgu maddeleri dudaklara enjekte edilir. Bu sayede daha estetik ve doğal bir görünüm kazanılması mümkün olur. Sağlık açısından en uygun olan yöntem ise kişinin kendi yağ hücrelerinin kullanılmasıdır.

 

  • Üst Dudak Dolgusu:

 Üst dudak büyütme, dudak çukurunu belirginleştirme ya da üst dudak kaldırma amacıyla uygulanan işlemlerdir. Uygulama sırasında kişinin tercihine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak, kalıcı ya da geçiçi dolgu maddeleri kullanılabilir.

 

  • Alt Dudak Dolgusu: 

Yalnızca alt dudağa müdahale edilen uygulamalardır. Alt dudağın belirginleştirilmesi, hacim kazanması, dudakların pürüzsüz bir görünüm kazanması ya da dudak çerçevesinin belirginleşmesi için tercih edilir. 

 

  • Dudak Büyütme Ameliyatı:

Diğer tekniklerden farklı olarak, ameliyathane ortamında uygulanan operasyonlardır. Kişinin göbek ya da basen bölgesinden alınan yağ dokuları seyreltilir ve enjeksiyona hazır hale getirilir. Ardından dudaklara doğrudan enjekte edilir. Bu sayede vücudun implantları ya da suni dolgu maddelerini kabul etmemesi gibi komplikasyonlar görülmez. Ancak vücut, kendi yağ dokusunu absorbe edeceği için senede 1 kez tekrarlanması gerekmektedir.

Dudak dolgusu uygulaması yapılmadan önce kişinin beklentileri, genel sağlık durumu ve doku uygunluğu detaylı şekilde incelenir. Ardından en uygun dolgu maddesi belirlenir ve operasyon planlanır. Dudak dolgusu fiyatları, kullanılacak dolgu maddesi ve uygulanacak tekniğe bağlı olarak farklılık gösterecektir.

Dudak Dolgusu Nasıl Uygulanır?

 

Dudak dolgusu uygulaması ortalama 15-20 dakika sürer. Dolgu maddesi çok ince bir iğneyle veya kanul ile cildin içine enjekte edilir. Uygulama yapılmadan önce dudak bölgesine anestezik krem uygulanır. Kişi, uygulama sonrası günlük hayatına dönebilir. İlk kez uygulanıyorsa 2 hafta sonra tamamlayıcı bir uygulama daha gerekebilir. Kalıcılık süresi dolgunun konsantrasyonu ve kişinin cilt yapısına göre ortalama 12-18 aydır. Hyalüronik asitle yapılan dolgu işlemiyle ince dudak yapısı dolgunlaştırılır ve dudaklardaki asimetriler düzeltilebilir. Dudak kontürü yeniden belirlenebilir, hacmi artırılabilir, dudak köşeleri doldurularak şekillendirilir ve nemlenmesi sağlanır.Uygulama sonrasında dudaklarda belirginleşme ve ödem oluşacaktır. Ödem ve şişlik 1-2 gün içerisinde gerileyerek dudaklar normal görünümüne kavuşurlar. Uygulama sonrası 24 saat çok sıcak ve soğuk sıvı alınmaması, dudaklara çok sıcak ve soğuk temasından kaçınılması gerekir.

Dudak Dolgusu Yan Etkileri (Komplikasyonları) Nelerdir?

 

Dudak dolgusu uygulamaları, genel olarak 3 ila 14 gün içerisinde kendiliğinden kaybolan komplikasyonlara neden olabilir. En sık karşılaşılan yan etkiler ise şu şekildedir:

  • Şişlik Oluşması: 

Dudak dolgusu sonrası şişlik oluşması en sık görülen komplikasyonların başında gelir. Bu durum tamamen beklenen bir etki olmakla birlikte, dudak dokusunun hassasiyeti ile alakalıdır. Oluşan şişlikler 3 gün içerisinde azalır ve 14 günün sonunda tamamen kaybolur.

  • Ödem Oluşması:

 Dudak dolgusu sonrası ödem, şişlik probleminde olduğu gibi kendiliğinden kaybolan bir komplikasyondur. Özellikle sentetik dolgu maddelerinin tercih edildiği operasyonlarda vücudun verdiği doğal bir tepki olarak değerlendirilir.

  • Uygulama Bölgesinde Morarma: 

Dudak dolgusu morarmaya sebep olan bir estetik müdahaledir. Özellikle enjeksiyon uygulanan bölgeler tamamen iyileşme gösterene kadar bölgesel morluklar meydana gelir. Dudak dolgusu sonrası morarma izlerinin kapatılması için kimyasal içerikli kozmetik ürünlerin kullanımı, iyileşme sürecinin daha uzun sürmesine yol açmaktadır.

  • Dolgu Maddesinin Topaklanması: 

Dudak dolgusu sonrası topaklanma sorunu, vücudun dolgu maddesini kabul etmemesi nedeniyle meydana gelmektedir. Kişinin kendi yağ hücrelerini kullanarak uygulanan operasyonlarda bu problem zaman içerisinde iyileşme gösterir. Ancak sentetik dolgu maddelerinde vakit kaybetmeden bir uzmana danışmak önem taşır.

  • Ağrı Duyumu: 

Dudak dolgusu sonrası ağrı duyumu beklenen bir yan etkidir. Çünkü dudaklar, vücuttaki sinir ağlarının en yoğun olduğu bölgeler arasında yer alır. İşlem sırasında kesi uygulanması, dikiş atılması ya da enjeksiyon yapılması nedeniyle hassasiyet artar ve birkaç gün boyunca ağrı hissi oluşabilir.

  • Sertlik Hissinin Oluşması:

 Dudak dolgusu sonrası sertlik hissedilmesi tamamen normal bir durumdur. Çünkü uygulanan dolgu maddesinin tamamen dağılması ve yerleşmesi için yaklaşık 2 hafta zamana ihtiyaç duyulur. 2 haftanın sonunda hala sertlik hissediliyorsa operasyonu yapan doktora danışılması gerekir.

Dudak Dolgusu Riskleri Nelerdir?

 

Dudak dolgusu işlemleri genelde kolay operasyonlardır. Ancak tüm operasyonlarda olduğu gibi bazı riskleri bulunur:

  • Dolgu maddesinin vücut tarafından kabul edilmemesi,
  • Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinin sağlıklı şekilde ilerlememesi ve dudak deformasyonunun oluşması,
  • Dolgu maddelerinin topaklanması ve dağılım göstermemesi,
  • Yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle kalıcı şekil bozukluklarının oluşması,
  • Dudak dolgusu sonrası öpüşme, yemek yeme ve konuşma gibi eylemler sırasında zorluk yaşanması,
  • Kullanılan dolgu maddesinin kişide alerjik reaksiyona yol açması,
  • Operasyonun, kişinin beklentilerini karşılamaması ve estetik kaygılarda artışa yol açmasıdır.

Dudak dolgusu risklerinin en aza indirgenebilmesi için, işlemin muhakkak alanında uzman bir hekim tarafından ve profesyonel bir ortamda yapılması önem taşımaktadır.

Dudak Dolgusu Sonrası Yapılması Gerekenler

 

Dudak dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenlere özen göstermek ve uyum sağlamak, iyileşme sürecinin çok daha kısa sürmesini sağlayacaktır. Bu süreçte yapılması gerekenler ise şu şekildedir:

  • Reçete edilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması,
  • Kimyasal içerikli kozmetik ürünlerin kullanımından kaçınılması,
  • Operasyon bölgesinin zorlanmaması,
  • Dolgu maddeleri absorbe olana kadar dudaklara baskı uygulanmaması,
  • Hekim önerilerine uygun olacak şekilde masaj uygulamalarının yapılması,
  • Yüz üstü ya da yan yatmaktan kaçınılması,
  • Tam iyileşme görülene kadar bölgenin temiz tutulmasıdır.

İşlem sonrasında tüm bu kurallara uyum göstermek alınacak olan sonucun başarısını da doğrudan etkilemektedir.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık