Ortodonti kapsamında alt ve üst çenedeki, yüzdeki bozuklukları gidermek amacıyla dişlere takılan araçlardır. Tedavi zamanında yapıldığında çocuklarda çene gelişimindeki bozukluklar düzeltilmektedir. Yetişkinlerde de dişlerdeki çarpıklık bu yöntemle düzeltilebilir. Çocukların bu tür rahatsızlıkları olması durumunda, en erken 7-8 yaşlarında muayene edilmelidir. Bu yaşlarda çocuklarda büyük azılar ve ön dişler yerine geldiğinden muayene ettirilmeleri ihmal edilmemelidir. Erken başlanan tedavi daha kısa sürede bitirilebilmektedir. Bu şekilde ileride olabilecek diş çarpıklıkları da önlenebilmektedir.
Sabit diş tellerinin vazgeçilmeyen unsuru braketlerdir. Çeşitli firmalar tarafından üretilmekte olan braketler, porselen, metal ve kompozitlerden üretilebilir. En çok kullanılanı metal olanlardır. Porselen olanlar beyaz ve diş renginde olduğundan bunu sorun haline getirmiş çocuklarda tercih edilmektedir. Braketler dişlerin ön kısmına yerleştirilen ve arka kısmına yapıştırılmış olan lingual braketler olarak iki farklı türdedir. Takıldıktan sonra geçen 3-10 gün içerisinde bir alışma dönemi olacaktır. Bu günlerde biraz sızlama tarzında ağrılar olsa da bu geçici bir durumdur.
Elbette hastaların diş teli nasıl takılır konusu kadar üzerinde durdukları bir diğer konu da ne kadar süre takılması gerektiği oluyor. Ancak hastadaki ortodontik soruna bağlı olarak diş tellerinin ne kadar süre boyunca takılması gerektiği sorusunun yanıtı da değişir. Sadece 8 ayda tedavi sonucunu görmek mümkün olabildiği gibi diş tellerinin 30 ay boyunca takılı kalması da gerekebiliyor.
Dişlere diş telinin takılma süresi de yine diş teli nasıl takılır sorusu gibi hastaların yanıtını merak ettiği konulardan biridir. Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Dişlerin hijyenik ve kuru hale gelmesi sağlandıktan sona diş teli nasıl takılır sorusunun da yanıtı olan işleme başlanır. Diş tellerinin kolaylıkla takılabilmesi için dudakları hafifçe yana çeken ekartör adlı aparat ağıza yerleştirilir. Bu aparat sayesinde arka dişler de diş hekimi tarafından rahatlıkla görülebilir. Aynı zamanda tükürüğü izole eden aparatların da kullanılması gerekebilir. Braket adı verilen aparatlar dişlere yapıştırılır. Braketler metal ya da porselen gibi farklı materyallerden üretilebiliyor.
Yapıştırma işleminde kullanılan materyal ise bonding adını taşıyor. Braketlerin dişe tutunmasını sağlayan bonding adı maddenin sağlığa herhangi bir zararının olmadığını da belirtelim. Braketlerin yapıştırılması tamamlandıktan sonra ark teli braketlerin içerisinden geçirilir ve bu uygulamanın tümü diş teli nasıl takılır sorusunun yanıtıdır. Kimi zaman tedavinin şekline bağlı olarak braketlerin lastik yardımı ile sabitlenmesi de söz konusu olabilir.
Genellikle çocuklarda görülen dişlerdeki düzensizliklerde ve çene bozukluklarında kullanılır. Takılmış olan teller 1-1,5 yıl arasında işlevini yerine getirir. Bundan daha uzun süre kalmaları, tedaviyi aksatan kişilerde olmaktadır. Dişler tam olarak kapanır hale geldiğinde tedavi tamamlanmış olur.Sağlık açısında zararı olmayan bu uygulama, dişleri çarpık olan yetişkinlere de önerilir. Süt dişleri altında bulunan kalıcı dişler her dişin karşılığında bulunmaktadır. Bu durum sağlıklı olmazsa, dişler farklı yönlerde büyüyecek, yanağın içerisine ve damak içine yönlenecektir. Bu durumlarda ortodontik tel kullanılmalıdır. Teller dişlerin boyuna ve genişliklerine bir etki yapmamaktadır. Dişlerin yapısı küçükse bunu değiştirmezler. Dişlerde ayrıklık ve çarpıklık olması halinde, tüm dişler için kullanılabilirler. Büyük çene anormalliklerinde bir fayda sağlamayacağından kullanılması önerilmez. 5 yaş altı çocuklarda da faydalı değildir.
Özellikle yetişkin hastalar diş teli nasıl takılır konusunda diş tellerinin konuşmayı etkileyip etkilemediğini de merak ediyor. Bu konuda endişe duyulmasının nedeni genelde iş hayatı ve sosyal yaşantının konuşma sıkıntısı nedeniyle olumsuz etkileneceği endişesidir. Anne babalar ise çocuklarının diş teli tedavisi görmesi konusunda benzer endişeler yaşayabiliyor. Çünkü çocuklarında kalıcı bir konuşma bozukluğu gelişmesinden korkabiliyorlar. Ancak diş telleri kalıcı bir konuşma bozukluğu yaratmaz.
Hastaların diş teli nasıl takılır konusunda mutlaka bilmeleri gereken önemli ir unsur vardır. O da ilk haftanın adaptasyon süreci olarak değerlendirilmesi gerektiğidir. İlk hafta konuşma esnasında bası sıkıntılar yaşanabilir ancak kısa zamanda bu sıkıntılar ortadan kalkıyor. Konuşma bozukluğu gibi çeşitli problemler yaşanmadan diş telleri tedavi boyunca kullanılabiliyor.
Daha önce de değindiğimiz gibi diş teli tedavisi sabır gerektirir ve yavaş sonuç veren bir tedavi şeklidir. Bununla birlikte ortodontik tedavilerin sağladığı avantajları da göz ardı etmemek gerekiyor. Bu nedenle hastaların diş teli nasıl takılır konusunda tedaviyi avantajları ile birlikte ele alması, uzun vadede sağladığı faydaları da göz önünde bulundurması gerekir.
Teller çıkarıldıktan sonra dişler eski pozisyonlarına dönmek isterler. Dişleri mevcut pozisyonlarında tutmak için sabit ya da hareketli pekiştirme apareyleri kullanılır. Bu apareyler önerilen sürelerde kullanılmazsa dişler tekrar bozulabilir. Dişlerinizin arka kısmına bir küçük metal takılır bu metal sayesinde dişlerinizin eski çarpık hallerine dönmesi engellenir. Bu metal ortalama 3 sene kalması önerilir! Ayrıca bu ince metal size normal hayatta hiçbir engel teşkil etmez varlığını bile unutabilirsiniz!
Çapraşık dişlerin tedavisinde sürekli yenilenen teknolojik gelişmeler, hastalar için başkaları tarafından fark edilmeyecek şekilde tasarlanmış tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine sebep oldu. Lingual ortodonti, diğer adıyla “görünmeyen diş telleri” bu yöntemlerin başında geliyor. Lingual tedavi yönteminde teller, dişlerin ön yüzüne değil de arka (yani dilden tarafa olan) yüzüne takılıyor. Böylelikle lingual yöntem sayesinde ağızda istenmeyen bir görüntü oluşmayacağından tedavi süresince estetik kaygılar olmaksızın yaşantınıza özgürce devam edebilmeniz sağlanıyor.
Ücretine gelince; sizin için gerekli tedavinin belirlenmesi ve tedavi planıyla ancak net bir fiyata ulaşabilmeniz söz konusu fakat normal bir ortodonti tedavisinden yüksek bir fiyat olduğunu söylebiliriz.
Bunu kullanan hastalar temizliğine gereken önemi vermelidir. Diledikleri her şeyi yeme içme özgürlüğü bulunan kişiler, sadece yapışkan özellikteki yiyecekleri yememelidir. Bu yiyecekler tellere yapışacağından tüketilmemesi önerilir. Bu durum braketlerin kopmasına da sebep olabilir. Aksi takdirde tellerde oynama yapıp, bakteri oluşumuna sebep olunabilir. Bir de kolalı içecekleri fazla tüketmemek yerinde olacaktır. Temizliği yapılmayan tellerde oluşan bakteriler diş çürüklerine neden olabileceğinden, temizlik en önemli unsurdur.
Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.