FİBER POST

 

 Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok fazla oranda olması ve dişin kalan kısmının dolgu uygulaması için yeterli olmadığı durumlarda bu işlem tercih ediliyor. Bir anlamda dişin etrafındaki maddelerin yok olduğu ve yüksek oranda boşluk kaldığı durumlarda tercih edildiğini söyleyebiliriz. Diş duvarının tamamen ortadan kalkması halinde dişin yeniden eski fonksiyonlarına kavuşması için bu uygulamadan faydalanılır.

Fiber Post Uygulaması Nasıl Yapılır?

 

Öncelikle fiber post uygulaması işlemine başlanmadan önce dişe kanal tedavisi uygulanmalıdır. Kanal tedavisinin ardından diş duvarı ortadan kalktıysa ancak diş köklerinde herhangi bir sorun yoksa bu durumda uygulama aşamasına geçilebilir. İşlemde çoğunlukla döküm, vidalı a da fiber kullanımının tercih edildiğini söyleyebiliriz. Fiber post bu noktada iki özelliği ile ön plana çıkıyor. Bunların ilki kırılma olasılığının çok düşük olması ve diğeri de dişe yapışmasının daha kolay olmasıdır. Bu özellikler nedeniyle sıklıkla fiber postun tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Driller ile özel olarak yer açma işlemi gerçekleştirilir. Yapıştırıcı malzeme de kullanılır ve böylelikle fiber post uygulaması gerçekleştirilir. Seramik materyalin kullanılıyor olması nedeniyle işlem sonunda elde edilen görünümün tamamen doğal olduğunu da belirtelim.

Estetik açıdan sıkıntı yaratacak bir görünüm ortaya çıkmaz. Elbette kanal tedavisi de dahil olmak üzere tüm bu işlemler yapılırken müdahale edilen bölge tamamen uyuşmuş durumdadır. Bu nedenle hastanın işlemler sırasında acı ya da ağrı hissetmesi de engellenir. Hasta açısından konforlu bir süreç eşliğinde işlemin tamamlandığını, acı, sızı noktasında hastaların herhangi bir endişe duymasına gerek olmadığını söyleyebiliriz.

Fiber post uygulaması hangi durumlarda yapılmaz?

 

Köklerdeki kalsifikasyon, aşırı eğrilik ya da incelik, diş ve kök yapısındaki aşırı harabiyet, köklerde kırık varlığı, köklerde iltihap varlığı,ya da kötü bir ağız hijyeni olduğu durumlarda post yapılamaz.

Fiber Post Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

 

Fiber-post tedavisi, kanal işlemi görmüş dişlere uygulandığı için anesteziye gerek yoktur. Fiber post dental uygulamalarında herhangi bir ağrı hissedilmez. Post core tedavisi sonrası hafif şişliklerin ve ağrıların görülmesi normaldir.

Uygulama sonrasında aşırı ağrı ve şişlik sorunlarının devam etmesi halinde mutlaka diş hekiminize ulaşmanız gerekmektedir.

Fiber post uygulaması ne kadar dayanıklıdır?

 

Fiber malzemesi, binalarda deprem dayanıklılığı için de kullanılan esnekliği ve sağlamlığı bir arada sağlayan bir malzemedir. Bu yüzden döküm yada prefabrik metal postlar yerine fiber postların kullanımı daha estetik ve dayanıklı sonuçlar vermektedir.

Fiber Post Uygulamasının Avantajları

 

Diş tedavileri için destekleyici olan fiber uygulaması hem hasta hem de hekim için oldukça avantajlıdır;

-Derin çürüklerin diş kökünü kaybetmeden tedavi edilmesini sağlar.

-Fiber çubuk yardımıyla dişin kökünden destek alınarak dişin direnci arttırılır.

-Olası diş kayıpları bu yöntem sayesinde önlenmiş olur.

-Dişlerde oluşanenfeksiyonu durdurur, hasarın ilerlemesini önler.

-Dişte oluşan enfeksiyonlarda, kök ucundaki dokuların korunmasını da sağlar.

-Dişe yapılan bu işlem sonrasında yeniden canlılık kazandırır.

-Hastaların dişsiz kalmasını önleyeceği için yaşam kalitesini artırır.

Fiber Uygulamasının Çeşitleri Nelerdir?

 

Bu uygulamada tercih edilen genellikle fiber post oluyor. Ancak vidalı ve döküm çeşitlerinin de bulunduğunu söyleyebiliriz. Sunduğu avantajlar açısından fiber post uygulaması hem ülkemizde hem de dünya genelinde daha sık kullanılıyor. Fiber postların dişe uygulanması çok daha kolaydır. Bu materyaller dişe son derece güçlü olan yapıştırıcılar kullanılarak sabitleniyor. Üstelik bu işlemin sadece tek bir seansta gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

Döküm post ya da prefabrik metal post çeşitleri ise dişe fiziksel olarak tutunan medikal malzemelerdir. Bununla birlikte döküm olan postların laboratuvar ortamında özel olarak üretildiğini de belirtmek gerekir. Bu nedenle sadece tek bir seansta işlemin tamamlanması mümkün olmaz. Mutlaka hastanın işlem için iki seansa gelmesi gerekir.

Ayrıca sadece diş kökü ve sağlıklı bir kemik yapısı varsa bile fiber post uygulanabilir. Mutlaka dişten kalan bazı parçaların olması aranmaz. Fakat bunun için kemik yıkımının da çok fazla olmaması gerektiğini belirtmeliyiz. Aşırı oranda kemik yıkımı olması halinde de bu işlemin kesinlikle başarılı olacağından söz edilemez.

Fiber Post Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Fiber post diş uygulaması sonrası dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlar aynı zamanda yapılan tedavinin ömrünü de etkilemektedir. Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Ağız hijyeni çok önemlidir. Kötü ağız hijyeni varlığında fiber postların ömrü çok kısalmaktadır ve diş çekimine kadar gidebilmektedir.
  • Aşırı sert gıdalar tüketilmemelidir. Dişin yapısı, doğal hali ile kıyaslandığında daha zayıftır. Sert gıdalar tüketildiğinde diş kırılabilir.
  • Tek taraflı çiğneme yapılmamalıdır. Tek tarafa kuvvet vermek fiber postların ömrünü kısaltır.
  • Ağız içini etkileyen kötü alışkanlıklar (diş sıkma, kalem ısırma, tırnak yeme gibi) bırakılmalıdır. Bunlar hem doğal dişlerin hem de fiber postlu dişlerin ömrünü kısaltır. Dişler aşınır ve zamanla zayıflar.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık