Vajinoplasti operasyonları iç genital bölgeye yönelik yapılan estetik operasyonlardan biridir. Jinekoloji uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Zaman içerisinde genişleyen vajinanın cerrahi operasyonla daraltılmasıyla eski formuna dönmesi sağlanır. Rekonstruktif olarak bilinen yeniden onarım ameliyatları arasında sayılabilir. Vajinal kasların zayıflamasıyla ortaya çıkan bu genişleme durumuna, ilerleyen süreçlerde vajinal gaz çıkarma veya idrar kaçırma gibi durumlar eşlik edebilir. Vajinoplasti operasyonları bu problemlerin de önüne geçmektedir. Bunun yanı sıra vajinoplasti sadece cinsel hayatın kalitesini arttırmaya yönelik bir operasyon değildir. Vajinal gevşemenin etkisi cinsel hayatın dışında alanlara da yansıyabilmektedir. Her şeyden önce hastanın özgüveninde ciddi problemlere sebep olur. Beraberinde getirdiği gaz ve idrar kaçırma gibi problemler yüzünden hastalar sosyal hayata karışmakta güçlük çekerler. Gaz ve idrar kaçırmayı tetikleyici hareketlerden uzak durmaya çalışırlar. Spor yapmak, ağırlık kaldırmak, hapşırmak, hatta kahkaha atmak bile bu tetikleyici hareketler arasındadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman, vajinoplasti ameliyatının hastaların hayatını büyük ölçüde kolaylaştırdığı ortaya çıkmaktadır.
Doğum gibi vajinanın aktif kullanıldığı, travma yaratan faktörler vajina genişlemesinin sebeplerindendir. Doğum sırasında vajina daha önce hiç zorlanmadığı kadar zorlanır. Zaten hamilelikte değişmeye başlayan vajinanın yapısı, doğumdan sonra normale dönse de bir daha eskisi gibi olmaz. Doğum sürecinin zorlu geçmesi, bebeğin iri olması gibi başka faktörler de vajinanın eski haline dönme ihtimalini azaltmaktadır. Tüm bu süreç vajina genişlemesiyle sonuçlanmaktadır. Ancak genel kanının aksine, vajinal genişliğe sadece doğum yapan kadınlarda rastlanmaz. Bazı durumlarda vajinanın yapısı kendiliğinden bu şekildedir. Bazen de hastanın bağ dokusunun zayıf olmasından dolayı genişleme ve sarkma daha kolay gerçekleşir. Vajinanın genişlemesinde genetik yatkınlığın da payı büyüktür. Vajinal genişleme ve gevşemenin bir veya birden fazla sebebi olabilir.
Hasta birden fazla doğum yapmış olabilir
Vajinal bölge hasar almış olabilir
Daha önce yapılan operasyonlarda dikiş ve yaralara iyi bakılmamış olabilir
hastanın kendi yapısı geniş olabilir
Doğum sırasında bebeğin iriliğinden kaynaklı yırtıklar yaşanmış olabilir ….
Zamanla gevşeyen ve genişleyen vajina kadınların özgüvenlerine büyük ölçüde zarar vermektedir. Bu özgüvensizlik hissi cinsel hayata karşı isteksizliğe neden olabilmektedir. Hasta şikayetlerini paylaşamayacak durumdaysa kendini çok yalnız hissedebilir. Kendisinde bir problem olduğuna inanabilir. Hatta bu gibi düşünceler ilerleyerek vajinismusa bile sebep olabilmektedir. Vajinismus vajina girişindeki kasların kasılı kalmasından dolayı cinsel birlikteliğin yaşanamadığı bir rahatsızlıktır ve büyük ölçüde psikolojiktir.Ayrıca tempolu yürüyüş veya spor yapma, ağır kaldırma, hapşırma gibi durumlarda da bu gaz kaçırma durumu gerçekleşebilmektedir. Hastalar sosyal hayattan soyutlanma isteği ve tedirginlik duyabilmektedir. Hastanın vajinal gaz kaçırmayı tetikleyebilecek durumlardan uzak durmaya çalıştığı gözlemlenir. Bu da hastanın hayatının büyük ölçüde kısıtlanması anlamına gelebilir. Tüm bu problemlerin önüne vajinoplasti ile geçilebilmektedir.
Vajinoplasti ameliyatlarını jinekolog hekimler gerçekleştirilmektedir. Çünkü vajina estetiği sanılanın aksine herhangi bir estetik operasyon gibi değildir, vajinayı yeniden yapılandırırken görüntünün dışında vajinanın işlevine de büyük oranda katkı sağlar. Operasyon cerrahi bir müdahaledir. Bu yüzden ameliyathane prosedürleri geçerlidir. Operasyon belden aşağısının uyuşturulmasıyla (epidural anestezi) yapılabilir. Ancak genelde hastanın psikolojik rahatlığı açısından genel anestezi de tercih edilmektedir. Anestezinin durumuna göre hastanın aç veya tok gelmesi gerekebilir.
Epidural anestezi söz konusuysa hastanın operasyona tok, genel anestezi söz konusuysa aç girmesi gerekmektedir. Operasyon sırasında vajinadan genişlemiş fazla doku çıkartılır. Varsa gevşemiş olan kas dokusu cerrahi müdahaleyle sıkılaştırılır. Operasyon sırasında karın bölgesinde herhangi bir kesi işlemi yapılmaz. Yapılan kesiler vajen bölgenin içerisinde kalır. Bu yüzden iz gibi şikayetlere pek rastlanmamaktadır. Küçültmenin oranına hastanın hikayesine ve genişlemenin miktarına göre hekim karar verir. Ameliyatta vajinanın boyunda bir değişiklik olmamaktadır. Atılan dikişler eriyen dikişlerdir. Daha sonra dikiş alınması gibi bir işlem söz konusu değildir.Vajinoplastiameliyatı sonrası gereken özen gösterildiği taktirde sıkıntısız geçmektedir. Vajina kendini toparladıktan sonra alınacak koruyucu önlemlerle vajinanın formu korunabilir. Kegel egzersizleri bu önlemlerden bir tanesidir. Pelvik taban kaslarını güçlendiren Kegel egzersizleri, bağ dokusunun güçlü kalmasına yardımcı olacaktır.
Her ameliyat öncesi olduğu gibi vajinoplasti ameliyatları öncesi de yapılması gereken bazı şeyler vardır. Öncelikle fiziki muayene yapılacak işlemi planlamada en önemli aşamayı oluşturmaktadır. Bu muayene sırasında kişi hekim ile beklentilerini paylaşmalı, hekimde yapılacak işlem hakkında detaylı olarak hastaya bilgi vermelidir.
İşlem genellikle genel anestezi ile yapılmaktadır. Kişinin talebi ile birlikte ameliyathane ortamında lokal anestezi ile de vajina daraltma işlemi yapılması mümkündür.
Ameliyat öncesi yapılması gereken bazı tahlil ve tetkikler mevcuttur. Ameliyat günü kişi hastaneye geldiğinde ameliyat öncesi bu tahlil ve tetkiklerin yapılabilmesi mümkündür. Ameliyat süresi yapılacak işlemin büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ortalama 2 saat süren bir işlemdir.
4- 6 hafta denize, havuza ve saunaya girilmemelidir. Oturmalı banyo yapılmamalıdır.
Vajina daraltma ameliyatı kaç günde iyileşir sorusunun cevabı tabi ki kişiye göre, vajina yapısına göre, hastanın genel sağlık durumu ve yapısına göre değişebilir. Ancak genel olarak denilebilir ki ilk iki hafta çok dikkatli olunması gerekir. Iki hafta sonunda dikişler düşer ve pansumana gerek kalmaz. Genel iyileşme iki hafta içerisinde görülmeye başlanır. Ancak vajina estetiği ameliyatı sonrası asıl iyileşme 45 gün içerisinde olur. Vajinoplasti ameliyatından 45 gün sonra cinsel ilişkiye girebilirsiniz.
Vajen estetiği sonrasında 1- 1,5 ay geçtikten sonra jinekolog bile estetik bir ameliyat geçirdiğinizi anlamayabilir. Bu dönemde cinsel ilişkiye başlamak daha mantıklı olabilir.
Genital bölge estetiği ameliyatı sonrasında 1 ay boyunca denize, havuza, saunaya girilmemelidir. Bu tarz yerler enfeksiyon kapmak için çok uygun yerlerdir. Aynı zamanda bu tarz yerlere gitmek vajina estetiği sonrası vajinal enfeksiyon oluşumuna da neden olur.
Vajina estetiği operasyonunda ağrı ve acı olması durumunda doktora danışılmalı ve bu doğrultuda hareket edilmelidir. Yani doktor onayı olmadan ilaç kullanımı kesinlikle gerçekleştirilmemelidir. Operasyon sırasında genelde eriyen dikişler kullanıldığı için dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Dikişler belli bir zaman içinde kendiliğinden erimekte ve yok olmaktadır.
Bu ameliyatı düşünen kişilerin merak ettiği sorulardan biri de iz kalıp kalmayacağıdır. Vajinoplasti ameliyatını geçiren kişilerde herhangi bir iz kalmamaktadır hatta ameliyat olduğu bile fark edilmemektedir. Yani bu soru işareti ile karşı karşıya kalan kişiler şüpheye düşmeden bu ameliyatı geçirebilirler. Ameliyat sonrasında yaklaşık 10 gün lekelenme şeklinde kanamalar görülebilmektedir. 10 günden sonra ise herhangi bir sorun görülmemektedir.
Ayrıca bu ameliyatta enfeksiyon, kanama ve ödem gibi basit risklerin dışında büyük riskler bulunmamaktadır. Bu ufak riskleri önlemek için de kişi son derece dikkatli davranmalı ve ameliyat sonrasında bol bol istirahat etmelidir. Aksi takdirde ödem ve enfeksiyon oluşumu görülebilir.
Ameliyattan yaklaşık 4-6 hafta sonra ise hasta cinsel yaşamına dönebilmektedir.
Operasyondan sonra kişi hamile kalırsa genelde normal doğum yapması önerilmemektedir; çünkü normal doğum vajinanın darlığını bozarak genişlemesine sebep olacaktır; ancak kişi kendi isteğine bağlı olarak normal doğum da yapabilir.
Vajina daraltma ameliyatı doğru teknikle ve yeterli özen gösterilerek yapıldığında zararlı değildir. Vajina anatomisi gereği riskli bir bölgede değildir. Ayrıca vajina diğer dokulara göre kolay iyileşen bir bölgedir. Bu nedenle vajina daraltma ameliyatının riski çok azdır.
Sadece ameliyat sırasında vajina ile komşu olan rektuma (son bağırsak) zarar vermemek gerekir. Zaten o bölgenin anatomisine hakim bir cerrah bunun farkındadır ve dikkatli davrandığında bu komplikasyonu yaşamaz.
Vajinoplasti yaptıranların aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekir.
Vajinoplasti ameliyatı sırasında vajina deyim yerindeyse bir yenilenme sürecinden geçer. Genişleyen vajina daraltılırken sadece estetik bir işlem gerçekleştirilmez. Vajina içinde güçsüz olan bağ dokuları güçlendirilir. Bağ dokularından kaynaklanan başka problemler varsa onlar da çözümlenebilir. Cinsel hazzı arttıran bölgelerin nitelikli olarak şekillenmesiyle cinsellikten duyulan haz artar. İdrar veya dışkı kaçırma gibi problemlere de bu operasyonlar sırasında müdahale edilebilmektedir. Vajinal gaz kaçırma problemleri büyük ölçüde azalır. Özgüveni artan hastanın sosyal hayatındaki endişeleri çözülmüş olur. Özellikle niteliği artan cinsel hayat çiftlerin birbirine olan bağını da güçlendirmektedir.
Vajinal estetiğin dünya genelinde ilgi görmeye başlaması hastaların çekincelerini de azaltan faktörlerdendir. Oldukça yaygın gerçekleştirilen bu uygulama, operasyona duyulan güveni de arttırmaktadır. Operasyon süresinin kısa olması, operasyon sonrası sürecin kolay geçmesi, hayata kolay adaptasyon gibi avantajlar hastaların çevresine karşı duyduğu çekinceleri de minimuma indirmektedir.
Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.